Strongmen-politicians and strategies of domination : politics among the Muslim bumiputera in Sarawak, 1970-2006 - Abdol Hazis, Mohd Faisal Syam (2008)
Menerusi pengaplikasian teori "negara-dalam-masyarakat" yang diketengahkan oleh Joel Migdal (1988), tesis ini mengkaji pendominasian masyarakat Bumiputera Islam di Sarawak sejak lebih tiga dekad yang lalu. Dengan menggunakan beberapa metod kajian seperti analisis kandungan, temubual dan survei, tesis yang mengandungi Iapan bab ini distrukturkan mengikut tiga peringkat analisis yang berbeza iaitu nasional, wilayah dan komuniti. Peringkat analisis yang pertama mengupas senario politik di Sarawak dalam konteks politik nasional. Berdasarkan analisis ini, agenda negara untuk mendominasi masyarakat Sarawak terutamanya masyarakat Bumiputera Islam betjaya dicapai melalui strategi akomodasi yang digunakannya. Strategi ini menuntut negara menjadikan kekuatan sosial, golongan inteligensia Bumiputera Islam, di Sarawak sebagai alat untuk melebarkan kuasanya ke negeri ini.