A behavior based algorithm to detect spam bots - Zamil, Mohammed Fadhil (2009)
Satu daripada masalah utama dan serius dalam rangkaian pada masa ini ialah Spam. Spam merujuk kepada penyalahgunaan sistem mesej elektronik untuk menghantar mesej pukal yang tidak diminta secara rawak. Mengikut kajian terdahulu, Botnet didapati merupakan sumber utama spam. Botnet merujuk kepada satu kumpulan perisian yang dikenali sebagai bot. Fungsi bot ini adalah untuk menjalankan beberapa komputer yang terjejas secara autonomi dan automatik. Penspaman menyebabkan penggunaan haram sumber rangkaian secara amnya dan sistem mel secara khususnya. Objektif kajian ini adalah untuk mengesan sumber spam dalam rangkaian dengan cara mengesan perlakuan tidak normal yang terhasil daripada aktiviti penspaman. Ini dilakukan dengan menggunakan suatu algoritma yang sesuai yang dapat mengenal pasti perlakuan tidak normal yang berkaitan dengan aktiviti spam.