Continuity and change in Japanese-Malaysian relations before and after the Second World War - Denker, Mehmet Sami (1985)

(untitled)
Tesis ini mengkaji punca-punca luar dan dalam negeri perhubungan Jepun-Malaysia dalam bidang isu pembangunan dan perdagangan. Ia cuba menjelaskan bahawa perhubungan Jepun-Malaysia merupakan kontinuiti pensejarahan yang berakar umbi pada zaman menjelang Perang Dunia Kedua. Kepentingan Jepun di Malaysia pada zaman menjelang Perang Dunia Kedua dan semasa perang tersebut adalah berdasarkan kepada keperluan-keperluan ekonomi Jepun. Ini telah menyebabkan tindakan Jepun supaya mengendalikan sumber asli yang diperlui bagi industri-industri Jepun.