The effect of strategy, structure, and the balanced scorecard (BSC) on firm performance - Sailan, Md Saaid (2003)
Tujuan kajian ini adalah untuk menyelidik faktor-faktor yang mungkin berpotensi dalam mempengaruhi prestasi syarikat-syarikat perniagaan di Malaysia iaitu diversifikasi (strategi korporat), BSC (sistem pengukuran prestasi), dan desentralisasi (struktur organisasi). Di dalam kontek kawalan pengurusan, teori kontingensi menekankan bahawa pemilihan system kawalan yang paling sesuai di dalam sesebuah organisasi adalah kontingen ke atas faktor persekitaran dan faktor dalaman organisasi tertentu. Dengan mengambil perspektif teori kontingensi di dalam kajian ini, strategi korporat dan struktur organisasi adalah dianggap sebagai faktor-faktor kontektual yang berpotensi untuk mempengaruhi tahap gunapakai BSC di dalam sesebuah syarikat dan kajian ini cuba meninjau bagaimana prestasi syarikat di pengaruhi oleh tahap gunapakai tersebut.