Occupational safety and health (OSH) practices and operational performance in Malaysian manufacturing sector - Saad, Mazni (2009)
Sektor perkilangan adalah merupakan tunggak utama ekonomi di Malaysia. Punbegitu, statistik kemalangan dalam sektor tersebut menunjukkan tahap· bahaya di tempat ketja mungkin telah mengurangkan keupayaan dan keberkesanan operasi sesebuah firma dan seterusnya mencetus kemerosotan prestasi. Sementara itu, Amalan Keselamatan dan-Kesihatan Peketjaan(OSH) telah dikenalpasti sebagai faktor penting dalam mengurangi gangguan kepada pengeluaran dan menghapuskan perkara yang tidak ada nilai-tambah dalam pemiagaan. Justeru itu, tiga matlamat utama kajian ini ialah mengenal pasti amalan-amalan yang membentuk amalan OSH, mengenal pasti kewujudan amalan OSH dalam firma perkilangan dan mengkaji perhubungan di antara amalan OSH dan prestasi operasi. Dido kong oleh teori domino dan socio-technical, amalan OSH di dalam kaj ian ini adalah dari amalan yang dianggap penting untuk prestasi seperti yang dinyatakan menerusi ulasan karya, garis-panduan dari pihak kerajaan dan temuduga di sektor perkilangan.