Kajian perubahan gunatanah dan litupan tanah daerah Ipoh daripada imej penderiaan jauh - Khalidin, Mohd Salleh (2002)
Penderiaan jauh adalah proses memperolehi maklumat ke atas objek-objek, kawasan dan fenomena melalui analisis data tanpa menyentuhnya secara fizikal. Data penderiaan jauh amat efisen serta efek.iif untuk digunakan dalam analisis pengesanan perubahan litupan tanah dan guna tanah sesuatu kawasan, kerana pengambilan data clibuat secara konsisten menggunakan alat satelit. Pengesanan perubahan secara penderiaan jauh adalah proses mengerialpasti sesuatu bentuk fizikal, lokasi atau ciri-ciri spektrum melalui pengesanan perbezaan antara dua set imej yang telah diambil bagi kawasan yang sama tetapi pada masa yang berbeza: Matlamat kajian ialah mengkaji keberkesanan beberapa teknik pengesanan perubahan menggunakan imej Landsat 5 peta bertema daerah Ipoh (Lembah Kinta). Analisis pengesanan perubahan dibuat menggunakan perisian "IDRISI Geographic Information System and Image Processing Software for Windows" versi 2.0.