RAWATAN PEMBEDAHAN BARIATRIK ATASI MASALAH OBESITI - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
KUBANG KERIAN, 2 Julai 2015 - Kegemukan bermasalah atau ‘morbid obesity’ ditakrifkan sebagai Indeks Jisim Badan (Body Mass Index - BMI) yang melebihi 35 hingga 40 serta mempunyai penyakit darah tinggi dan kencing manis. Masalah ini berpunca akibat pengambilan lebihan kalori dan kurang melakukan senaman seterusnya menyumbang kepada gangguan terhadap kerja seharian, tidur berdengkur, sakit sendi terutama lutut, gastrik dan kemandulan.