Persepsi suku Melayu di Kotamadya Medan, Sumatera Utara, terhadap pesantren moden - Ginting, Masithah Dewi (2002)
Telah diterima umum bahawa pendidikan adalah satu alat dalam proses pembangunan dan modernisasi sesebuah masyarakat. Di Indonesia, lembaga pendidikan tradisional Islam yang dikenali sebagai pesantren telah lama wujud. Sistem pendidikan tradisional ini telah mengalami perubahan dan pemodenan yang kini dikenali sebagai Pesantren Moden. Dapat diperhatikan bahawa sistem pendidikan ini telah mendapat perhatian dan tumpuan masyarakat sebagai satu alternatif pendidikan kepada sistem pendidikan umum sedia ada yang mu1a dipersoalkan kualitinya. Perkara ini timbul kesan daripada kemerosotan akhlak di kalangan pelajarpelajar seperti penyalah gunaan dadah, kes-kes juvana seperti perkelahian, am alan sex bebas dan sebagainya. Perkara ini telah menyebabkan sekolah-sekolah umum ini dianggap gagal mendidik para pelajar di kalangan anggota masyarakat.