Carving in a Jah Hut community : tradition in tension - Couillard, Marie-Andree (1978)

(untitled)
Tesis ini menitikberatkan soal perubahan komuniti Kampung Kol 7 sebuah Kampung kaum Jah Hut di Pahang7 Malaysia Barat. Data-data diatur demi merujuk khusus kepada ukiran, satu aktiviti diperkenalkan dua puluh tahun yang lalu sebagai mata pencarian hidupa Ukiran dipilih sebagai pusat kajian kerana ianya mengandungi ciri-ciri perubahan yang berlaku dalam komuniti itu. Sebahagian dari perubahan ini dikupaskan berhubung dengan keadaan ideologi dan sosio-ekonomi. Tesis ini punya pengenalan, dua bahagian dan penutup. Dalam pengenalan ada dua bab sementara kedua-dua bahagian tadi punya dua bab setiap satu.