Hakmilik tanah padi dan politik di Kedah - Haji Othman, Mansor (1978)
Perbincangan-perbincangan ke atas masalah-masalah pembangunan telah mengalami perubahan yang nyata di abad yang lepas. Semasa tahun-tahun 1950an dan 60an, pembuat-pembuat polisi dan ahli-ahli ekonomi menekankan kepada peri mustahaknya pertumbuhan ekonomi (penambahan pengeluaran} sebagai rumusan kepada masalah ini. Kebanyakan daripada strategi-strategi pembangunan berorientasikan ke arah matlamat ini e.g. inovasi teknologi, bantuan-bantuan, benih-benih tanaman bermutu tinggi dan lain-lain lagi. Adalah jelas sekarang pertumbuhan tidak dapat menjamin taraf kehidupan orang-orang miskin boleh dibaiki ataupun jurang di antara orang-orang berada dengan tidak berada dapat disempitkan.