Tokoh-tokoh Kedah dalam legenda dan sejarah : satu kajian perbandingan - Vellasamy, Magendran (2005)
Kedah merupakan negeri yang tertua di Malaysia dan mempunyai rangkaian sejarah yang agak panjang. Sejarah membuktikan bahawa Kedah pernah mengalami pelbagai perubahan budaya dan kepercayaan masyarakat. Pengaruh animisme, Hindu- Budha dan pengaruh Islam telah turut mempengaruhi masyarakat Kedah. Kedah juga telah dijajah oleh beberapa buah negara seperti Siam, Acheh dan Kerajaan Chola di India. Kesemua pengaruh ini telah mengwujudkan suatu sintesis Animisme, Hindu-Buddha dan Islam dalam masyarakat Melayu. Kedah juga sangat terkenal dengan beberapa orang tokoh legenda yang sentiasa menjadi pujaan masyarakat. Diantara mereka yang terkenal ialah Tok Syeikh Jarum, Mahsuri, Puteri Lindungan Bulan, Tunku Anom, Haji Mohd. Said Yan dan Panglima Nayan.