HAYATI AL-QURAN SEPANJANG RAMADHAN - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
KUBANG KERIAN, 1 Julai 2015 - Al-Quran yang diturunkan pada bulan Ramadhan perlu dihayati, difahami dan dilaksanakan kandungannya untuk memartabatkan tamadun umat. “Bertepatan dengan turunnya al-Qur’an di bulan Ramadhan, para ulama turut menamakan bulan ini sebagai bulan al-Qur’an. Bulan di mana umat Islam disunnahkan supaya menyibukkan diri dengan al- Qur’an iaitu menyibukkan diri dengan bertadarus atau mentadabburinya dan tadarus adalah merujuk kepada membaca, mengulangkaji, mengajar, atau menyemak bacaan Al-Qur’an,” kata imam Masjid Al- Sultan Ismail Petra Ustaz Sabri Abdullah dalam ceramahnya yang bertajuk “Ramadhan Bulan Al-Quran” di sini hari ini.