Citra Wira Rakyat dalam lagenda Mat Salleh - Low, Kok On (1999)
Dalam tempoh ( 1894 - 1900) pemerintahan Kompeni Berpiagam Borneo Utara (KBBU) di Sabah, Mat Salleh telah dicap oleh pihak berkuasa KBBU sebagai ketua pemberontak yang paling menggerunkan. Dalam tempoh tersebut, apabila berlaku sahaja kes pembunuhan atau perompakan di Borneo Utara (Sabah); pihak polis KBBU akan mengaitkan insiden tersebut dengan angkara Mat Salleh. Imej buruk Mat Salleh ini kemudiannya disebar dan diturunkan kepada generasi penduduk tempatan Sabah. Hal ini disebabkan sejarah Mat Salleh yang ditulis oleh sejarawan (sama ada sejarawan tempatan atau sejarawan Barat) kebanyakannya adalah berdasarkan laporan atau catatan pihak pentadbir KBBU yang sememangnya tidak memihak kepada penentang dasar kerajaan seperti Mat Salle h. K. G Tregonning ( 1956 : 20) umpamanya menggambarkan Mat Salleh sebagai ... a proud, fiery and commanding personality and all the colourful and warlike characteristics of his ancestors, as well as their dislike of authority ... Kemudian, timbul pula kesedaran di kalangan pemimpin dan penduduk tempatan Sabah untuk memberikan persepsi yang lebih adil terhadap imej Mat Salleh yang sebenarnya.