Keselesaan dan keselamatan klinikal dalam rekabentuk hospital - Low, Eng Hooi (1990)
Kebanyakan rekabentuk bentuk hospital telah dibuat untuk menampung kehendak asas penghunian para pesakit, kakitangan perubatan dan teknologi perubatan yang begitu maju. Penekanan adalah terhadap kecekapan dan keberkesanan rawatan perubatan berdasarkan alatan-alatan teknologi tinggi yang 'impersonal' dan ubatan-ubatan. Biasanya, keselesaan dan kebahagiaan mental para pesakit (khasnya), para pelawat dan para kakitangan adalah diabaikan, lantaran menyebabkan kegelisahan dan tekanan yang boleh dielakkan.