Corporate equal opportunities disclosure in Malaysia : an exploratory study - Lim, Suet Ling (2008)
Malaysia sedang menuju ke arab tanggung jawab sosial perusahaan (CSR) ke tahap yang lebih tinggi dimana kerajaan Malaysia teleh menetapkan banyak peraturan dan insentif untuk menggalakkan syarikat-syarikat mengambil bahagian dalam CSR aktiviti. Bursa Malaysai telan mengemukakan peraturan baru bagi semua syarikat awam melaporkan tanggung jawab sosial aktiviti dan program. Tempat kerja merupakan salah satu bahagian CSR rangka kerja. CSR konsep menggalakkan perlaksanaan kesamaan peluang di tempat kerja. Kesamaan peluang bukan sahaja menuntukan hak keadilan tetapi adalah national ekonomi objectif dan menggunakan tenaga buruh sepenuhnya. Perlaksanaan kesamaan di tempat kerja mencegah kebaziran tenaga mahir akibat ketidaksamaan kelayakan. Keadilan dan peluang perkerjaan adalah penting untuk mengoptimum produktiviti dan kelebihan yang berdaya saing.