Faktor-faktor sosio-ekonomi yang mempengaruhi corak perbelanjaan isirumah di Semenanjung Malaysia - Lim, Ee Shiang (1999)
Tujuan utama kajian ini adalah memberi satu pemahaman asas akan tingkahlaku isirumah dari segi peruntukan pendapatan di antara jumlah perbelanjaan dan tabungan serta peruntukan jumlah perbelanjaan di antara pelbagai jenis barangan. Kajian ini telah berjaya memperolehi banyak penemuan penting mengenai corak perbelanjaan dan tabungan isirumah di Semenanjung Malaysia. Faktor pendapatan merupakan faktor yang terpenting dalam mempengaruhi corak perbelanjaan dan tabungan isirumah. Ia mempunyai pengaruh postif yang nyata ke atas kesemua jenis perbelanjaan barangan dan tabungan. Peningkatan perbelanjaan berikutan daripada peningkatan pendapatan adalah berbeza dari satu barangan ke barangan yang lain. Selain daripada pendapatan, lokasi kediaman, saiz isirumah dan keturunan etnik juga mempunyai pengaruh yang nyata ke atas perbelanjaan barangan yang berbeza. Tambahan pula, kedua-dua faktor saiz isirumah dan keturunan etnik juga memainkan peranan yang penting dalam mempengaruhi tabungan isirumah.