Investments in the development of human capital : rate of return to investments in tertiary education in Malaysia for the year 2000 - Lim, Ah Kow (2005)

(untitled)
Pada lazimnya, orang yang mempunyai tahap pendidikan yang lebih tinggi menerima upahan yang lebih tinggi. Perkara ini adalah selaras dengan Tiori Modal Insan yang menyatakan upahan yang lebih diterima kerana peningkatan produktiviti akibat daripada lebihan modal insan yang terbentuk melalui pendidikan. Ini menjadikan pendidikan sebagai suatu item pelaburan. Sesungguhnya, jika pendidikan merupakan suatu item pelaburan, maka ahli-ahli ekonomi dan para pendidik sudah tentu ingin mengetahui akan tahap keberuntungan pelaburan ini.