Leader-member exchange (LMX), organizational justice (OJ), mentoring and organizational commitment (OC) : the moderating effect of sex - Leow, Kah Loong (2006)

(untitled)
Tujuan kajian ini adalah untuk: (a) menguji perhubungan pemimpin-ahli (LMX), pementoran dan keadilan organisasi terhadap komitmen organisasi; (b) menyiasat sama ada jan tina menyederhanakan perhubungan di atas dan (c) menguj i kesan bersal ing tindakan LMX, pementoran dan keadilan organisasi terhadap komitmen organisasi. Secara khususnya, kajian ini menguji perhubungan antara empat dimensi LMX, iaitu: pengaruh, sumbangan, kehormatan professional dan ketaatan; dua dimensi pementoran, iaitu: psikososial dan keijaya; dan tiga dimensi keadilan organisasi, iaitu: keadilan pengagihan, tatacara dan bersaling tindakan terhadap setiap jenis komitmen organisasi. Sembilan perhubungan dibentukan sebagai hipotesis diuji dalam kajian lapangan yang melibatkan 266 juruodit yang berkhidmat dalam firma odit merentasi Malaysia, yang didaftarkan dengan Institut Akauntan Malaysia (MIA). Sejumlah II 00 soal selidik telah dikirimkan kepada firma-firma MIA yang terletak di Pulau Pinang, Selangor dan Wilayah Persekutuan.