Chinese politics and political parties in colonial Malaya, 1920-1940 : a study of the Kuomintang and the Malayan Communist Party - Leong, Yee Fong (1977)

(untitled)
Kajian ini menumpukan kepada asal-usul, perkembangan dan peranan kedua-dua parti politik orang Cina iaitu Kuomintang dan Parti Komunis Malaya dalam konteks kebangkitan kesedaran politik pendatang-pendatang Cina di Tanah Melayu di zaman penjajahan di antara tahun 1920 dan 1940. Kajian ini dibahagikan kepada lima bab utama dimana tiap-tiap satunya mengutarakan satu aspek perkembangan dan aktibiti-aktibiti parti politik orang-orang Cina, di samping memberi perhatian kepada isu-isu yang menggerakkan perkembangan parti-parti, strateji-strateji yang terlibat, bentok tindakbalas orang-orang Cina dan tekanan kerajaan penjajah yang membantut perkembangan parti.