Organizational commitment : a mediator in the relationship between job satisfction and job performance in the electronics and manufacturing industries in Bayan Lepas Industrial Zone, Penang - Lem, Yal Ming (2009)
Adalah menjadi tumpuan utama para penyelidik dan pengurus syarikat untuk mencari cara yang paling berkesan untuk meningkatkan prestasi bekerja para pekerja syarikat dalam keadaan ekonomi yang serba sengit ini. Kajian ini bertujuan untuk menyelidik hubungan antara prestasi bekerja dan faktor-faktor yang dipercayai akan mempengaruhinya. Antara faktor-faktor tersebut adalah kepuasan bekerja dan komitmen pekerjaan. Tujuan utama kajian ini adalah untuk menyiasat kesan pengantaraan komitmen peke:rjaan dan pengalaman bekerja ke atas hubungan antara kepuasan beke:rja dan prestasi bekerja. Pendekatan kuantitatif telah dipilih untuk kajian ini dan sebanyak 166 borang soal selidik telah diterima dan diproses.