Knowledge management : an exploratory study on oil and gas contractors in Malaysia - Lee, Kim Zoo (2006)
Pengurusan ilmu (KM) dikatakan boleh meningkatkan prestasi organisasi dan kelebihan persaingan. Kajian ini menyelidik samada kontraktor asing dan tempatan dalam sektor minyak dan gas mengurus ilmu mereka dan kalau ya, bagaimana. Secara spesifik, ia melihat bagaimana ilmu dicipta, disimpan, dikongsi dan dilindungi. Selain daripada itu, budaya organisasi, struktur, pengurusan sumber manusia dan teknologi maklumat yang berkaitan dengan KM diselidiki. Pendekatan siasat-disrkriptif yang menggunakan kajian kes berganda digunakan dalam kajian ini. Data dikumpulkan melalui borang soal selidik, temuramah dan data sekunder. Daripada 90 kontraktor minyak dan gas di Malaysia yang diketahui, 12 (5 buah syarikat asing, 7 buah syarikat tempatan) menjadi kajian kes bagi penyelidikan ini. Daripada 5 buah syarikat asing, 4 mengurus ilmu mereka secara sistematik. Diperhatikan bahawa hubungan ibu pejabat-subsidiari mempunyai pengaruh penting ke atas KM.