Development of self-assessment tools to evaluate quality activities and system - Koay, Leeng Sze (2003)
Kajian ini bertujuan untuk membina suatu- instrumen penilaian kendiri bagi mengukur prestasi kualiti sesebuah organisasi. Pengukuran prestasi yang diiktiraf seperti Malcolm Baldrige National Quality Award (MBNQA) dan ,Deming Prize digunakan sebagai asas atau rangka utama dalam pembinaan instrumen ini. Instrumen penilaian kendiri seperti ini adalah penting dalam mana-mana organisasi kerana ia dapat digunakan oleh sesiapa sahaja dalam organisasi itu pada bila-bila masa untuk memantau prestasi masa kini mahupun masa lepas. Iajuga dapat digunakan sebagai satu panduan masa hadapan untuk kemajuan berterusan. Terlalu bergantung kepada penilaian pihak ketiga amat memakan masa dan belanja.