Relationship between knowledge and innovation performance : the mediating role of absorptive capacity - Khoo, Kah Kheng (2008)
Kepesatan dalam bidang teknologi telah mewujudkan daya samg di antara sector perindustrian terutama dalam bidang inovasi. Oleh sebab itu, syarikat pengeluaran perlu mengembangkan lagi pengetahuan dalam bidang teknologi yang sedia ada serta mencipta teknologi bam supaya dapat meningkatkan daya saing dan mewujudkan lebih banyak peluang pemiagaan baru. Keupayaan sesebuah syarikat menjana pengetahuan merupakan salah satu aspek penting untuk meningkatkan lagi sikap berinovasi serta lebih berdaya saing. Daya penyerapan telah dianggap sebagai salah satu faktor kejayaan sesebuah syarikat. Dengan adanya daya penyerapan yang berkesan, syarikat mampu mengecam dan memanipulasikan pengetahuan luar demi meningkatkan inovasi sesebuah syarikat dan mencapai kejayaan dalam bidang yang diceburi.