Persepsi pengunjung terhadap taman rekreasi dalam bandar : kajian kes Taman KLCC, Kuala Lumpur - Abbas, Khalilah (2001)
Bandar seringkali dikaitkan sebagai tempat tumpuan segala aktiviti ekonomi. Persekitaran semulajadi bandar semakin hari semakin terjejas akibat kegiatan pembangunan. Dalam hal ini kewujudan taman rekreasi di dalam bandar memainkan peranan yang penting bagi mengawal keseimbangan di antara pembangunan dan pengekalan terhadap alam sekitar semulajadi. Selaras dengan aspirasi kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebuah negara taman, penglibatan dan sokongan padu semua agensi kerajaan, pihak swasta dan orang perseorangan adalah perlu. Dalam usaha merealisasikan aspirasi ini, pihak pengurusan KLCC (Holdings) Berhad telah menyediakan sebuah taman untuk kemudahan rekreasi orang ramai tanpa dikenakan sebarang bayaran. Taman yang terletak ditengah-tengah pembangunan segitiga Kuala Lumpur ini bukan sahaja menarik dari segi perlandskapan dan kemudahannya yang bertaraf antarabangsa, malahan pembinaannya cuba mewujudkan pembangunan yang mengintegrasikan kemanusiaan dan komersil.