Hubungan nilai terhadap kejayaan perniagaan : satu kajian perusahaan kecil sederhana kaum Cina di wilayah utara, Semenanjung Malaysia - Ahmad, Khair Anwar (2006)
Kegagalan Dasar Ekonomi Baru untuk menjadikan kaum Bumiputera, usahawan yang berjaya masih menjadi tanda tanya. Apakah sebenarnya yang boleh membantu mereka Peluang, bantuan kewangan dan tunjuk ajar pengurusan oleh kerajaan tidak menjanjikan kejayaan. Sebaliknya kaum Cina lebih berjaya walaupun tanpa sebarang bantuan secara langsung daripada kerajaan dalam apa juga bentuk. Kajian ini dilakukan ialah untuk melihat kaitan antara persoalan nilai dengan kejayaan Perusahaan Kecil Sederhana Kaum Cina di utara Semenanjung Malaysia. Mungkinkah pegangan nilai mereka yang membantu mereka untuk berjaya.