Firma kecil dan sederhana (IKS) elektrik dan elektronik (E&E) : kajian kes di kawasan perindustrian terpilih di Kedah dan Pulau Pinang - Othman, Kamarudin (2001)
Umumnya sektor Industri Kecil dan Sederhana (IKS) seringkali dikatakan berfungsi sebagai tulang belakang perindustrian negara. Namun prestasi dan sumbangannya IKS kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia masih rendah. Terdapat pelbagai masalah yang dihadapi oleh firma IKS yang beroperasi di negara ini, antaranya ialah yang berunsurkan teknologi, penyelidikan dan pembangunan (R&D) dan eksport produk dan perkhidmatan yang dikeluarkan.Teknologi yang digunakan oleh firma industri kecil dan sederhana kerapkali tidak cekap dan biasanya sudah ketinggalan zaman. Ini akan mewujudkan firma IKS yang tidak cekap dan tidak berdaya saing dalam arus globalisasi.