Key contextual determinants of quality of work life in multinational enterprises : a contingency approach - Odusanya, Joseph O.T. (2002)
Keupayaan yang lebih baik untuk mengurus kepelbagaian memang diperlukan oleh syarikat multinasional (MNEs) bagi mencapai prestasi optimum. Salah satu cara ialah dengan mengurus kualiti. kehidupan kerja (QWL) pekerjanya. Seiringan dengan ini, pekerja MNEs perlu melibatkan diri dalam pengurusan situasi kerja mereka demi meningkatkan motivasi dan komitmen mereka. Kajian ini telah meneliti kesan-kesan_ budaya korporat dan ciri-ciri kumpulan kerja, serta pengaruh, kedudukan kakitangan, persekitaran kepimpinan dan negara asal MNEs sebagai penyederhana ke atas QWL.