Kesan nisbah mol CaO/P2O5 ke atas penghabluran kaca kalsium fosfat - Mohamad Juoi, Jariah (2000)
Kesan nisbah mol CaO/PzOs ke atas penghabluran kaca kalsium fosfat merupakan suatu kajian awal ke atas sistem kaca berkenaan. Sistem kaca ini menjadi semakin penting dan menarik untuk dikaji berikutan keupayaannya bertindak sebagai bahan bioseramik. Kajian telah dimulakan dengan kerja-kerja penghasilan kaca kalsium fosfat dengan empat komposisi teori nisbah mol Ca0/P20 5 iaitu 0.85, 0.95, 1.10 dan 1.20. Hasil peleburan kemudiannya dianalisis menggunakan analisis pembelauan sinar-X (XRD), analisis pendafluor sinar-X (XRF) dan analisis terma pembezaan (DTA). Seterusnya, seramik kaca kalsium fosfat dihasilkan melalui proses olahan haba pada suhu 600°C. Dua tempoh olahan haba telah digunakan iaitu 24 jam dan 48 jam. Sementara itu, dua kadar kenaikan suhu (1 0°C/min dan 2°C/min) semasa olahan haba turut diselidiki kesannya ke atas penghabluran kaca kalsium fosfat.