Environmental scanning and effectiveness in strategic planning - Che Ishak, Ismila (2004)
Tinjuan Persekitaran didefinisikan sebagai satu sistem pengumpulan dan pemantauan maklumat sistematik yang menerangkan perubahan di dalam persekitaran bagi mengenalpasti dan meneroka setiap pembangunan, citarasa dan peristiwa di dalam politik, ekonomi, sosial dan teknologi yang dapat mempengaruhi objektif yang strategik dan taktikal di dalam sesebuah organisasi. Keberkesanan pengurusan yang strategik adalah berkait secara langsung terhadap keupayaaan peninjauan persekitaran. Memandangkan tinjauan persekitaran adalah begitu penting bagi sesebuah firma, maka kajian yang dijalankan ini direka untuk menentukan tahap peninjauan maklumat dan sejauhmana penggunaan maklumat daripada aktiviti peninjauan persekitaran itu menentukan sama ada keberkesanan perancangan strategik, kadar peningkatan jumlah jualan dan kejituan sesuatu ramalan mengenai masa hadapan. Ia juga menguji kesan penyerderhanaan yang disebabkan oleh saiz sesebuah firma. Firma-firma yang terlibat di dalam kajian ini adalah terdiri daripada Firma Kecil dan Sederhana (IKS) yang terletak di Pedis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak: Syarikat ini mempunyai bilangan pekerja sepenuh masa di antara 10 hingga 150 orang pekerja sahaja.