Pembelajaran Bahasa Malaysia : masalah pemerolehan bentuk, makna dan penggunaan beberapa buah imbuhan katakerja dan katanama Bahasa Malaysia di kalangan pelajar tingkatan satu - Ahmad, Ibrahim (1984)
Tesis ini dilaksanakan dengan tujuan untuk melihat tingkat pemerolehan bentuk-bentuk morfologi, makna dan penggunaan beherapa huah imbuhan Katakerja dan Katanama Bahasa Malaysia di kalangan pelajar-pelajar Tingkatan Satu di sekolah-sekolah Daerah Kubang Pasu yang di klasifikasikan sebagai sekolah-sekolah luar bandar. Tesis ini dibahagikan kepada lima Bab. Bab 1 memheri penghuraian mengenai bidang dan kaedah-kaedah penyelidikan dan isu-isu yang dibincangkan di dalam tesis ini.