An overview of internal migration : a case study in Perak State from 1970 to 2000 - How, Kok Seng (2004)
Peralihan migrasi dalaman bagi 30 tahun yang lepas di Malaysia telah mencerminkan tren pertumbuhan ekonomi. Mobiliti migrasi ini cenderung ke atah pusat pertumbuhan yang tertentu dari wilayah yang kurang membangun. Kajian ini bertujuan untuk melakarkan interaksi di antara peralihan migrasi dalaman dengan pertumbuhan ekonomi yang berlaku di Perak dengan negeri lain di Malaysia. Di sam ping itu, ia turut menjustifikasikan aliran migrasi dalam konteks model migrasi dalaman dengan mengambilJcira penyebab-penyebab yang tertentu. Kajian ini telah diimplementasikan dengan aplikasi pemerhatian longitud bagi data sekunder yang selama 30 tahun lalu dijalankan analisis regresi.