Alim ulama di negeri Kedah : peranan dua orang tokoh dalam perkembangan persuratan jawi - Mohd. Isa, Mustafa (1990)
Sejak masuknya agama Islam ke Nusantara khususnya ke Semenanjung Malaysia, alim ulama telah memainkan peranan penting dalam menyampaikan dakwah Islamiah di kalangan masyarakat. Alim ulama menjalankan kegiatan mereka itu dengan berbagai-bagai cara, di antaranya melalui persuratan Jawi dan pendidikan pondok dan madrasah. Dari tradisi persuratan Jawi lahirlah kitab-kitab Jawi, dikarang oleh ulama pengarang Melayu sendiri, yang membicarakan berbagai-bagai aspek agama Islam termasuk ilmu fikah, tauhid, tasawuf dan sebagainya. Dari bidang pendidikan pondok dan madrasah lahir ramai alim ulama yang meneruskan usaha menyampaikan dakwah Islamiah di kalangan masyarakat.