Pembaharuan kurikulum pendidikan Islam di Malaysia dan Indonesia : kajian kes dua buah sekolah - H., Fakhrur Rozy D (1994)
Cakupan kajian ini secara khususnya mengkaji model kurikulum yang diperbaharui oleh Lembaga Pendidikan Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan Madrasah Aliyah Negeri (MAN) dengan maksud mengenalpasti sistem dualistik dan dikotomi yang masih wujud hingga penghujung abad ini. Objektifpenyelidikan ini adalah: i. Mengkaji ciri-ciri perkembangan Madrasah, "Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan Madrasah Aliyah Negeri (MAN) sebagai alternatif pembaharuan pendidikan Islam pada abad ke dua puluh. ii. Mengenalpasti perbezaan dan persamaan yang terdapat dalam pembaharuan kurikulum pendidikan Islam yang dilaksanakan di Malaysia dan Indonesia, khususnya pada penghujung abad ke dua puluh yang meliputi sebab, arah, masalah dan kesannya.