Satu kajian tentang reka corak tembikar Baba dan Nyonya Pulau Pinang - Choong, Grace Ai May (2005)
Barangan tembikar merupakan warisan dalam masyarakat Saba dan Nyonya. Pulau Pinang adalah sebuah negeri yang terdapat komuniti Saba dan Nyonya. Saba Pulau Pinang mengucapkan bahasa Hokkien patois yang bercampur dengan pinjaman bahasa Melayu. Sosial budaya mereka juga dipengaruhi oleh warisan golongan orang Melayu, Eurasian, Arab, Thai, India dan Burma. Objektif kajian ini adalah untuk membuat satu dokumentasi tentang barangan dapur dan jubin yang digunakan oleh masyarakat Saba dan Nyonya di Pulau Pinang serta membuat olahan teoritikal dari segi bahasa seni. Fokus utama kajian ini ialah untuk mengkaji reka corak dan erti simbolik pada sampel tembikar. Metodologi kajian ini merangkumi sesi temubual dengan seniman, kolektor antik, warisan Saba, kurator muzium dan pekedai antik. Sesi pemerhatian serta dokumentasi imej dan pengukuran dimensi barangan dibuat dalam bentuk nota, rakaman pita dan fotografi. Analisis terperinci tentang reka corak adalah berasaskan transkripsi dan pemerhatian yang diperolehi daripada rakaman semasa menjalankan kerja lapangan.