Long run and short run cointegration relationship for tourist arrivals in Malaysia - Gan, Keng You (2007)
Pelancongan ialah satu sumber pendapatan penting tukaran asing bagi kebanyakan negara di dunia. Kajian ini bertujuan menyelidik hubungan dinamik antara bilangan ketibaan pelancong di Malaysia (TA) and pembolehubah yang terpilih bagi sembilan negara terpilih; China, Eropah, Indonesia, Jepun, Arab Saudi, Singapura, Thailand, United Kingdom (UK) and Amerika Syarikat.Tambahan pula, kajian ini menyelidik hubugan antara bilangan ketibaan pelancong di Malaysia (TA) dan pembolehubah terpilih dengan kewujudan dan pembolehubah patung eksogenus.