A study of risk taking behavior in Malaysian stock market - Sahul Hamid, Fazelina (2007)
Penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji perilaku pengambilan risiko para pelabur inrlivirlu eli pasaran saham Malaysia. Kerangka penyelirlikan telah rlirekahentuk untuk menguji perilaku pegambilan risiko para pelabur. Terdapat lima pembolehubah bagi menganalisa pengambilan risiko iaitu kecondongan mengambil risiko, inersia, basil terdahulu pengambilan kurang risiko, rangka masalah dan kebiasaan bidang masalah. Selain daripada itu, kecenderungan pengambilan risiko dan persepsi risiko juga diperkenalkan sebagai pembolehubah pencelahan. Ujian bipotesis telah dilakukan kepada 162 pelabur yang diterima daripada 8 broker saham. Keputusan telah membuktikan bahawa kecondongan megambil risiko dan inersia mempunyai kesan yang signifikan terhadap kecenderungan pengambilan risiko manakala kebiasan bidang masalah mempunyai kesan yang signifikan terhadap persepsi risiko.