Institusi pendidikan tinggi Islam swasta (IPTIS) dan peranannya dalam penyediaan tenaga kerja bersepadu : suatu kajian kes di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Selangor - Mydin Kutty, Faridah (2003)
Institusi Pendidikan Tinggi Islam Swasta (IPTIS) membawa dimensi baru dalam perkembangan pendidikan tinggi negara. Perkembangan IPTIS adalah sejajar dengan saranan kerajaan menjadikan Malaysia pusat perkembangan pendidikan tinggi di rantau Asia. Perkembangan IPTIS dapat dikaitkan dengan beberapa isu, antaranya kesedaran ke atas keperluan sebuah institusi pendidikan yang meletakkan asas Islam dalam pembangu_nan sumber manusia. Keprihatinan berhubung masalah keciciran dan pengangguran di kalangan pelajar aliran agama. Keperluan dalam melahirkan golongan teknokrat dah profesionalisme Islam yang seimbang, serta mengubah paradigma masyarakat berhubung soal kecekapan institusi pendidikan Islam dan graduan yang dihasilkan. Oleh itu, matlamat kajian ini adalah untuk menterjemaahkan potensi IPTIS dalam merealisasikan konsep pendidikan bersepadu yang menekankan kepada penguasaan ilmu Islam dan profesional dan keberkesanannya dalam memenuhi keperluan guna tenaga. Kajian berbentuk deskriptif ini dilakukan ke atas lima buah IPTIS di Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur dan Selangor. Sumber primer bagi kajian ini diperolehi daripada pihak pentadbiran dan pengurusan institusi, pelajar tahun akhir dan bekas pelajar.