Pelaksanaan pembiayaan perumahan di bawah prinsip Bay' Bithaman Ajil oleh Bank Islam Malaysia Berhad - Ahmad, Fadzila Azni (2001)
Tesis ini bertujuan mengkaji pelaksanaan pembiayaan perumahan secara Islam di bawah prinsip Bay' Bithaman Ajil (BBA) yang dilaksanakan di Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB). Secara lebih khusus ia merupakan hasil kajian yang dilaksanakan untuk mengungkai persoalan kadar keuntungan dan bayaran balik yang tinzzi di dalam pelaksanaan p~mbiayaan perumahan di bawah prinsip BBA oleh BIMB. Isu pengenaan kadar keuntungan dan jumlah bayaran balik yang tinggi ini sering dikaitkan dengan persoalan sejauh manakah penegakan prinsip-prinsip syariah oleh BIMB di dalam produk pembiayaan perumahan secara Islam yang ditawarkan. Berdasarkan permasalahan tersebut adalah menjadi objektif kajian ini untuk mengkaji penetapan kadar keuntungan pembiayaan perumahan di bawah prinsip BBA oleh BIMB dengan membuat perbandingan secara berangka dengan kadar faedah di dalam pinjaman pcrumahan konvensional. Di samping itu kajian ini juga bertujuan mengesahkan sejauh manakah kebenaran persepsi yang mengatakan bayaran balik pembiayaan perumahan secant Islam di BIMB adala? terlalu mahal dan menekan. Akhir sekali tujuan kajian ini adalah untuk melihat keselarian di antara penetapan kadar keuntungan dan bayaran balik pembiayaan tersebut dengan prinsip-prinsip syariah.