Kenyah society in transition : a Baram case study - Hong, Evelyne (1977)
Tu.juan tesis ini adalah untuk: me:Q.gkaji organisasi ekonomi, soeial dan politik tradisional Uma Usun, satu masyarakat rumahpanjang Ke~ yang berdekatan dengan Sungei Baram di Bahagian keempat Sarawa.k, dan p,eruba.han-perubahan organisasi ini, akibat dari tekanan interaksi masyarakat ini dengan ekonomi pasaran moden. Kesan-kesan ekonomi secara langsung akibat dari interaksi ini telah mengakibaikan satu penambahan perdagangan dar1 ekonomi kewa. nga.n dan pengenalan tanam-tanaman dan sistem penanaman baru, dan ini pula mengakibatkan perubahan dalam penggunaan tanah dalam kampung itu. suatu premise utama kajian ini ialah perubahan-perub~ dalam sistem pengeluaran telah mengakibatkan perubahan-perubahan panting dalam sistem pelapisan sosial tradisional, pimpinan politik dan kepercayaan-kepercayaan yang mempunyai kaitan dengan bentuk sosio-budaya cara hidup orang-orang Kenyah.