Suatu kajian empirik kemiskinan nelayan di Kabupaten Pati, Jawa Tengah – Indonesia - Agunggunanto, Edy Yusuf (2006)

(untitled)
Kemiskinan nelayan merupakan permasalahan yang kritikal dan rumit. Tahap kemiskinan dan ketidaksamaan pendapatan nelayan berhubung kait dengan ciri-ciri nelayan seperti faktor demografi, sosio ekonomi, dan sosio budaya. Selain itu, ia berkaitan pula dengan stok sumber ikan, tangkapan ikan yang berlebihan, kerosakan sekitaran habitat ikan, teknologi tangkapan ikan, dan jenis bot yang digunakan. Objektif kajian adalah untuk menganalisis kemiskinan dan ketidaksamaan pendapatan nelayan, dan faktor-faktor yang mempengaruhinya. Data dikumpulkan dari 200 responden di kecamatan Juwana dan kecamatan Batangan, Kabupaten Pati, Jawa Tengah Indonesia. Menggunakan ukuran garis kemiskinan US $1 seorang sehari, didapati 5.5 peratus daripada nelayan hidup di bawah garis kemiskinan. Peratusan ini meningkat kepada 45.5 peratus apabila garis kemiskinan ditingkatkan kepada US $2 seorang sehari. Wujud ketidaksamaan pendapatan yang besar di kalangan nelayan dan keluarga mereka. Nilai pekali perubahan pendapatan dari tangkapan ikan adalah 0.718, berbanding 0.857 bagi jumlah pendapatan nelayan dan 0.694 bagi pendapatan keluarga nelayan. Nilai pekali perubahan bagi pendapatan per kapita isi rumah nelayan adalah 0.761.