PENYELIDIKAN GENETIK BERUPAYA MERUNGKAI SEJARAH SILAM UNTUK MEMBANGUN MASA HADAPAN - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 29 Mei 2015 - Profesor dalam bidang Genetik Populasi dari Pusat Pengajian Sains Kajihayat, Profesor Dr. Siti Azizah Mohd Nor dalam Syarahan Umum Pelantikan Profesor bertajuk “Merungkai Peristiwa Masa Silam Dan Masa Kini Melalui Kajian Genetik” mendedahkan bahawa kajian-kajian genetik dan jujukan DNA berupaya memberikan jawapan kepada wujudnya pelbagai spesies ikan di dunia yang mempunyai persamaan dan bagaimana teknik baharu kod jalur DNA (DNA barcoding) dapat digunakan sebagai salah satu kaedah untuk mengesan makanan laut yang disalah label.