The transformation of local governance and public participation : a study of four villages in Java after the reformasi - Mutiarin, Dyah (2006)
Gerakan reformasi telah membawa perubahan hampir di segala aspek kehidupan sosial di Indonesia. Seiring dengan tuntutan ke arah demokrasi, Undang-Undang No.22/1999 mengenai Pemerintahan Daerah telah menciptakan dasar hukum bagi terbentuknya urustadbir tempatan yang baik dan lebih banyak partisipasi awam dalam proses pembuatan keputusan negara. Undang-Undang ini memberikan kekuatan politik yang lebih besar bagi parlimen tempatan (Dewan Perwakilan Rakyat Daerah/DPRD) dan membentuk parlimen peringkat desa (Badan Perwakilan Desa/BPD) di desa-desa. Kajian ini memfokuskan pada transformasi urustadbir pada peringkat desa setelah reformasi. Hujahnya adalah bahawa sekarang hubungan antara bupati dan DPRD di peringkat kabupaten berbeda dengan hubungan antara lurah dan BPD di desa. Di peringkat kabupaten ditemukan bahawa kekuasaan yang diberikan DPRD secara awam telah disalahgunakan untuk kepentingan peribadi. Di peringkat desa ditemukan bahawa BPD melakukan peranan penting dalam urustadbir peringkat desa. Kenyataannya, kekuasaan terbagi antara BPD dan urustadbir peringkat desa. Mekanisme kawal dan imbang semakin dapat dilakukan sehingga proses pembuatan keputusan di peringkat desa menjadi lebih telus dan bartanggungjawab. Kajian membuktikan bahawa perubahan-perubahan penting telah berlaku dalam urustadbir peringkat desa, khasnya dalam BPD, di kalangan pegawai pentadbiran peringkat desa, Lembaga Ketahanan Masyarakat Desa/LKMD, Pembinaan Kesejahteraan Keluarga/PKK dan badan yang lain.