Kajian bentuk pendidikan dan pengurusan sistem pondok di Daerah Chana Selatan Thailand (1918-1995) - Dinaa, Dulhalim (2000)
Kajian ini mempunyai objektif yang dapat dirumuskan kepada dua aspek terpenting yang saling berkait rapat di antara keduanya. Pertama, mengkaji kedatangan Islam dan kesannya kepada institusi pendidikan pondok di daerah Chana wilayah Songkhla Selatan Thailand. Sejauh mana kekuatan bentuk pendidikan dan kepengurusan pondok-pondok tersebut mampu bertahan sehingga kini dalam usahanya untuk menghasilkan kesinambungan tradisi kepemimpinan intelektual Islam. Pembuktian ini dapat dinyatakan bahawa sejak Chana menerima kehadiran Islam pada abad ke-16 M dengan kewuj udan makam Sultan Sulaiman yang memerintah di Songkhla (Singgora) sekitar tahun 1592 M. Proses lslamisasinya melalui Jabatan Chula Rat Mentri (Jabatan Syeikh al-lslam) yang diperjuangkan oleh Syeikh Ahmad Parsi (1620 M) telah dapat mengimarakan secara total masjid sebagai pusat kegiatan ibadah serta dahvah Tslamiyah. Disamping itu melalui dorongan serta bantuan Raja kerajaan Patani yang menggunakan istana mereka sebagai pusat kegiatan pendidikan dan persurman Islam. Dampak ketara dari senario ini dapat menumbuhkan dan memartabatkan institusi pendidikan pondok di seluruh Thailand.