Hubungan iklim akademik murid Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil dengan konsep kendiri, relians kendiri dan kesediaan intelek - Rengasamy, Dhanapal (2007)

(untitled)
Kajian iklim akademik dalam kalangan murid SJK Tamil ini terdiri daripada dua bahagian. Bahagian pertama meliputi kajian kuantitatif. Dalam bahagian ini kajian tinjauan dilakukan. Sejumlah 500 orang murid telah menjawab sebanyak 51 soalan yang menggunakan skala Likert. 500 orang murid tersebut dipecahkan kepada 125 orang murid sekolah pinggir bandar, 125 orang murid bandar dan 250 orang murid sekolah ladang. Hal ini kerana sebanyak 85% SJK Tamil terletak di ladang. Input sosial seperti profil sekolah mengikut lokasi pinggir bandar, bandar dan ladang serta latar belakang lima kumpulan taraf sosioekonomi pelajar dikaji dengan menggunakan statistik ANOVA untuk mengkaji perbezaan yang terdapat dalam 3 hasil persekolahan iaitu kesediaan intelek, konsep kendiri dan relians kendiri murid. Kajian korelasi Pearson juga dijalankan untuk mengenal pasti sama ada terdapat perhubungan di antara persepsi murid terhadap iklim akademik dengan tiga hasil persekolahan tersebut. Kedua-dua kajian kuantitatif ini dilakukan untuk menjawab soalan-soalan kajian yang telah ditetapkan.