“DI SINI BERMULA SEGALANYA, SAYA SAYANGKAN USM” – ELIAS MOHAMAD - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 26 MEI 2015 – “Di sinilah permulaan segala coretan hidup dan kerjaya saya sebagai staf Universiti Sains Malaysia (USM), bukan mudah untuk saya lupakan segala kenangan yang akan terpahat di hati buat selamanya, saya sayangkan USM.” Itu yang mampu diungkap Elias Mohamad ketika ditemubual setelah 42 tahun menyumbang khidmat di Universiti Sains Malaysia seawal tahun 1973 dan kini menjawat sebagai Penolong Jurutera di Pusat Teknologi Pengajaran dan Multimedia (PTPM), USM. Elias, 60, yang bersara secara rasmi tanggal 26 Mei 2015 berkata beliau berasa cukup bertuah kerana menjadi antara staf terawal menjejakkan kaki sebagai warga kampus.