Palm oil fractionation and carotene extraction - Boey, Peng Lim (1978)
Suatu kaedah pemisahan yang baru bagi minyak sayur, minyak haiwan dan minyak ikan dan terutamanya bagi minyak kelapa sawit akan diperikan dalam tesis ini. Kaedah ini melibatkan penambahan kepada minyak itu suatu bahantara yang terdiri dari dua pela~ut yang biasa. Semasa pengemparan, olein dan stearin dipisahkan oleh bahantara yang didapati di antara bahagian pepejal dan cecair. Dua belas sistem pelarut atau bahantara yang terdiri daripada suatu gabungan dua daripada lapan pelarut yang biasa, iaitu air, propilena glikol, gliserin, aseton, etanol, n-propanol, isopropanol dan butanon didapati berkesan dalam pemisahan olein-stearin. Bagaimanapun, sistem air-isopropanol telah dikaji dengan lebih lanjut. Proses pemisahan boleh dilaksanakan pada sebarang suhu yang sesuai dan proses ini tidak bersandar kepada kaedah penghabluran minyak itu. Pemisahan minyak kelapa sawit mentah Special Prime Bleached (SPB atau Minyak Kelapa Sawit yang dilunturkan dengan Khusus) pada suhu 16°C dengan menggunakan sistem air-isopropanol menghasilkan suatu pecahan olein yang me~punyai suatu takat awan sebanyak 0 4.8 C.