Kewangan kerajaan tempatan: Kajian kewangan dan kesannya terhadap penyediaan rancangan struktur di Malaysia - Sahrom, Arbaeyah (1995)

(untitled)
Kerajaan tempatan seperti yang diketahui oleh umum mengalami masalah kewangan yang runcing. Keadaan diburukkan lagi dengan beban fungsi kerajaan tempatan itu sendiri sebagaimana yang termaktub dalam Akta Kerajaan Tempatan, 1976 (Akta 171), Akta Jalan, Parit dan Bangunan, 1974 (Akta 133) dan Akta Perancangan Bandar dan Desa , 1976 (Akta 172). Akta 172 pula telah meletakkan tanggungjawab perancangan tempatan kepada pihakberkuasa tempatan. Salah satu dari tanggungjawab yang termaktub dalam Akta 172 ialah menyediakan Rancangan Struktur.