Sustainability practices and corporate performance: A case of Malaysia companies - Isa, Anuar (2012)
Kajian ini dijalankan adalah bagi mengkaji tahap dan faktor yang mendorong kepada amalan kelestarian yang dijalankan oleh syarikat-syarikat senaraian awam di Bursa Malaysia serta melihat perhubungan amalan tersebut dengan prestasi syarikat. Sebanyak seratus syarikat dipilih berdasarkan kepada modal pasaran daripada laman sesawang Bursa Malaysia. Laporan tahunan syarikat tahun 201 0 digunakan bagi mengkaji hubungan di an tara amalan kelestarian melalui laporan kelestarian dengan prestasi syarikat. Laporan tahunan syarikat dikaji menggunakan teknik indeks pendedahan dimana setiap pendedahan amalan kelestarian syarikat ditandakan dengan satu dan bagi sebaliknya ditandakan dengan kosong. Kajian ini dilakukan berdasarkan teori pihak berkepentingan yang menggunakan beberapa kreteria seperti tahap kepuasan pihak berkepentingan dalam amalan kelestarian yang dilaporkan dalam laporan tahunan syarikat dengan melihat kepada hubungannya dengan prestasi syarikat. Data dianalisa melalui ujian defkriptif, regrasi dan korelasi.