Securing financial resources for small and medium contracting firms in Malaysia - Lau , Anna Siew Lin (2008)
Penyelidik dalam bidang perusahaan kecil dan sederhana (PKS) sering mendalilkan bahawa PKS mempunyai criteria seperti kekurangan modal dan tidak mendapat pembiayaan perkembangan yang setaraf. Kajian ini menyelidiki perbezaan antara pinjaman yang diberikan kepada firma pembinaan bersaiz kecil dan sederhana oleh bank-bank komersil dan agensi-agensi kerajaan. Secara spesifik, ia menyelidik ketersediaan pinjaman yang diberikan oleh bank-bank komersil dan agensi-agensi kerajaan serta ciri-ciri dan prosedur untuk mendapatkan pinjaman tersebut. Selain daripada itu, pinjaman yang digemari dan sebab-sebab pemilihan serta masalah yang dihadapi dalam mendapatkan pinjaman dan pembayaraa balik oleh firma pembinaan bersaiz kecil dan sederhana juga ditinjau. Kedua-dua cara iaitu kualitatif dan kuantitatif digunakan untuk dua populasi sampel yang berbeza iaitu pegawai bank dan kontraktor. Data dikumpulkan melalui 3 cara iaitu temuramah (pegawai bank), borang soal selidik (kontraktor) dan data sekunder. Empat agensi kerajaan dan 13 bank komersil telah ditemubual. Soal selidik dihantar kepada 500 firma bersaiz kecil dan sederhana di seluruh Semenanjung Malaysia dan 51 maklumbalas diterima.