It competency and firm performance: The role of organizational learning capability in Indonesian manufacturing firms - Hasan, Alizar (2008)
Sehingga kini, kesan teknologi maklumat pada prestasi syarikat masih boleh dipersoalkan, kerana beberapa hasil kajian terdahulu adalah sangat bervariasi. Hal ini disebabkan oleh kepelbagaian konsepsi dari konstruk utama dan hubungkaitnya dan tidak memasukan kesan yang tak ketara (Intangible effect) dari teknologi maklumat atas prestasi syarikat. Berbagai-bagai paradigma teori yang telah digunakan oleh para penyelidik dalam mengkaji hubungan di antara teknologi maklumat dan prestasi syarikat dan menyebabkan masalah kaitan teknologi maklumat atas prestasi syarikat menjadi kompleks. Para cendikia':Van mempertikaikan bahawa rangka teori yang menyatu didasarkan pada pandangan teori sumber (Resource based view) mesti dikembangkan supaya menyatukan pelbagai unsur-unsur kajian dalam satu kerangka. Selain itu, teknologi maklumat sendirian tidak boleh menghasilkan manfaat yang dapat mengekalkan dan untuk itu ia mesti dilindungi dengan mengabungkan ia dalam organisasi melalui sumber saling melengkapi dan membantu pengkhususan.